Vláda hazarduje s trpezlivosťou učiteľov, tvrdí Beblavý

04.10.2012 Bratislava

Bratislava 3. októbra (TASR) - Vláda chce dať na daňové úľavy spriateleným zamestnávateľom viac ako 100 miliónov eur bez záväzku vytvoriť alebo udržať existujúce pracovné miesta, no učiteľom ústami ministra financií odkazuje, že ich požiadavky na zvýšenie miezd považuje za nereálne. Tvrdí to opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Vláda podľa neho neprijala žiadny krok na to, aby existujúce prostriedky smerujúce do školstva boli využívané efektívne, a tiež mohli prispieť k navýšeniu miezd.

"Učitelia a ostatní zamestnanci v školstve dali svoju oprávnenú nespokojnosť zatiaľ najavo tým najkultivovanejším a najmiernejším možným postojom. Je hazardom testovať ich trpezlivosť takýmito vyjadreniami či označovaním protestujúcich za 'ulicu', ako to urobil minister školstva," podčiarkol Beblavý. Za prejav arogancie považuje to, že sa minister školstva ani financií už skoro mesiac nevedia stretnúť so zástupcami učiteľov.

O požiadavkách štrajku z 13. septembra majú školskí odborári s ministrom školstva, práce a financií rokovať pred zasadnutím Hospodárskej a sociálnej rady, ktorá sa uskutoční budúci utorok (9.10.). Doteraz absolvovali pracovné stretnutie so šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD), predsedom parlamentného výboru pre vzdelávanie Mojmírom Mamojkom (Smer-SD), zástupcami zamestnávateľov v školstve, so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a tiež so Združením katolíckych škôl Slovenska.

Odborári žiadajú zvýšenie tarifných platov v školstve v budúcom roku aspoň o desať percent, a tiež postupné navýšenie prostriedkov do školstva.
 

Vyberte región